Wzmacniająca zupa jarzynowa
Jesienią warto sięgnąć po receptury na sycące zupy jarzynowe. Dlatego też w kolejnym odcinku Ewa Wachowicz pokazuje jak przygotować jedną z nich: z dużą ilością wyjątkowo smacznych o tej porze roku warzyw. Potrawa nabiera charakterystycznego smaku dzięki przyprawie garam masala. To, obok curry, jedna z najbardziej znanych indyjskich mieszanek. W jej składzie znajdziemy goździki, gałkę muszkatołową, cynamon, kumin, kolendrę, koper włoski, czarny pieprz i kozieradkę.
Sznycle z indyka i kopytka ziemniaczano-dyniowe
Na danie główne są bitki z indyka. Takie sznycle robimy zazwyczaj z wołowiny lub wieprzowiny. Tymczasem nic nie stoi na przeszkodzie, by na patelnię trafiło mięso indycze. Dodatkiem do potrawy są kopytka z ziemniaków i dyni.
Ptysie z wiśniami i kremem budyniowym
Na deser Ewa Wachowicz proponuje tym razem ptysie, skrywające w swym tradycyjnym cieście karmelizowane wiśnie i krem budyniowy.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 524. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.