2024-11-08

Ptysie z kremem budyniowym według przepisu z „Ewa gotuje”

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! W odcinku 524 autorka piecze drobne, ale wielkie smakiem ciasteczka. Krucha ptysiowa skorupka skrywa tym razem nie bitą śmietanę, ale krem z budyniu, a sekretem są karmelizowane wiśnie o głębokim smaku i kolorze. Sprawdź listę składników potrzebnych do przepisu na ptysie z budyniem z programu „Ewa gotuje”.

Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym: Składniki

Do przygotowania tych ciasteczek według przepisu Ewy Wachowicz potrzebne są:
Ciasto: 
1 szklanka wody
100 g masła
20 g mąki
Szczypta soli
5 jaj
Karmelizowane wiśnie: 
1 szklanka mrożonych wiśni
1 łyżka brązowego cukru
Krem: 
200 g miękkiego masła
1 łyżka cukru pudru
Budyń śmietankowy przygotowany wg przepisu producenta
Cukier puder do dekoracji

Do wyciskania ciasta zaparzanego na blachę potrzebny jest rękaw cukierniczy, najlepiej z szeroką ozdobną końcówką.

Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym: Przepis

Jak przygotować to danie? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz w 524. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.