2024-11-14

„Ewa gotuje”: Chłodno? Otul się ciepłem i smakiem potraw

Dyniowy forszmak z kociołka, krokiety z fetą i szpinakiem oraz ciasteczka maślane jak u babci. Kolejny odcinek programu zadba o to, aby było nam ciepło. Sycące potrawy wykorzystają sezonowe produkty, w tym dynię - królową jesiennego gotowania. Ale tak podanego dania Ewa Wachowicz jeszcze nie serwowała... „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Dyniowy forszmak z kociołka

Tym razem Ewa Wachowicz gotuje znów pod Babią Górą. A ponieważ pogoda dopisuje, to pierwsza potrawa powstaje w kociołku zawieszonym nad paleniskiem. Autorka programu robi tradycyjny forszmak, czyli coś w rodzaju gęstego gulaszu. Przy czym to jednogarnkowe danie zostaje wzbogacone o pokrojoną w grubą kostkę dynię Hokkaido.

Krokiety z fetą i szpinakiem

Następnie Ewa zaprasza widzów do kuchni i smaży naleśniki. Przygotowuje też farsz z mrożonego szpinaku i sera feta. Z połączenia tych dwóch rzeczy powstają pyszne krokiety.

Ciasteczka maślane

Po obiedzie przychodzi pora na coś słodkiego. To znakomite, maślane ciasteczka z marmoladą różaną. Klasyk, którego kształt, zapach i oczywiście smak chyba każdemu kojarzy się z beztroskim dzieciństwem.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 525. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.