Dyniowy forszmak z kociołka
Tym razem Ewa Wachowicz gotuje znów pod Babią Górą. A ponieważ pogoda dopisuje, to pierwsza potrawa powstaje w kociołku zawieszonym nad paleniskiem. Autorka programu robi tradycyjny forszmak, czyli coś w rodzaju gęstego gulaszu. Przy czym to jednogarnkowe danie zostaje wzbogacone o pokrojoną w grubą kostkę dynię Hokkaido.
Krokiety z fetą i szpinakiem
Następnie Ewa zaprasza widzów do kuchni i smaży naleśniki. Przygotowuje też farsz z mrożonego szpinaku i sera feta. Z połączenia tych dwóch rzeczy powstają pyszne krokiety.
Ciasteczka maślane
Po obiedzie przychodzi pora na coś słodkiego. To znakomite, maślane ciasteczka z marmoladą różaną. Klasyk, którego kształt, zapach i oczywiście smak chyba każdemu kojarzy się z beztroskim dzieciństwem.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 525. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.