Wegetariański kapuśniak
Autorka programu zachęca do jedzenia kiszonek, zwłaszcza jesienią, gdy spada nasza odporność. A że w piwniczce znajduje solidną kamionkę z kiszoną kapustą, to na pierwsze danie przygotowuje kapuśniak. Co ciekawe - w wersji wege. Tradycyjna kapuścianka jest jedną z najbardziej znanych polskich zup. Zazwyczaj robi się ją na wywarze z wędzonego boczku, żeberek czy, w wersji podhalańskiej, na gęsinie. Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować właśnie opcję bezmięsną.
Golonki z indyka w marynacie BBQ
Na danie główne coś mięsnego w stylu kuchni tex-mex, a więc na bazie sosu barbecue. Klasyczne, wieprzowe golonki są potrawą mocno kaloryczną i dość tłustą. I właśnie z tego powodu Ewa decyduje się na chude mięso indycze, które przygotowuje dokładnie tak samo, jak wieprzowinę. A potem dodatkowo zapieka w piekarniku. Jako dodatki na talerzu lądują gotowane warzywa oraz purée ziemniaczane doprawione ostrą musztardą. Smacznie i jednocześnie dietetycznie.
Sernik jogurtowy na zimno
Na deser autorka programu proponuje sernik jogurtowy na zimno, z białą czekoladą, konfiturą i prażonym kokosem.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 526. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.