2024-12-15

Mateusz Gessler: Zaczynam od grzybowej i popijam barszczem

Znany szef kuchni o gotowaniu i swoich przygotowaniach do Bożego Narodzenia. Jak kulinarny ekspert programu „halo tu polsat” spędza ten czas? W rozmowie z POLSAT.PL zdradza tradycje, jakie celebruje jego rodzina i potrawy, a także jakie królują na ich stole podczas wigilijnej wieczerzy. Opowiada również o tym, jakie ma podejście do prezentów kupowanych z okazji świąt.

Zastępca świętego mikołaja

W domach, w których są dzieci, za ich namową myślenie o świątecznych prezentach zaczyna się wcześnie. - Gdy szósty grudnia mija, to już wiesz, że zostało ci mało czasu na przygotowania. To jest taki countdown. Ja już liczę prezenty, cała lista jest - śmieje się Mateusz Gessler. Jednak dodaje, że w rodzinie starają się nie przesadzać z upominkami. - Próbujemy nie mieć takich komercyjnych świąt, że milion prezentów. Wolimy sobie zrobić po jednym, ale takim mocno przemyślanym - wyjaśnia.

Rodzinny czas

Czy ekspert „halo tu polska” w święta bryluje w kuchni? - Żona robi wszystko, a ja przychodzę na ostatnią chwilę - śmieje się, ale zaraz poważnie dodaje, jak ceni wspólnie spędzony czas. - Święta to jest bardzo ważny moment u nas w rodzinie, ponieważ to jest ten jedyny moment, że wszyscy siadamy razem. Po pierwsze do stołu, do jedzenia, ale przede wszystkim razem gotujemy - mówi Mateusz Gessler.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Mateusz Gessler (@mateuszgessler)

Ważne to, co przed świętami

- Szykujemy wszystko do jedzenia razem. To znaczy, że syn kroi sałatkę jarzynową, ja robię pierogi, bo to jest ten ważny moment. Same święta to jest tylko ta wisienka na torcie, a te dwa tygodnie przed, gdy już zaczynasz kisić kapustę, gdy zaczynasz szykować sobie grzyby i tak dalej, to jest cały ten rytuał procesowy, które już jest w atmosferze świąt. Tak, że od dziesiątego grudnia święta są już w domu - zdradza w rozmowie z POLSAT.PL.

Sposób na trudny wybór

W zależności od regionu i rodzinnych tradycji w polskich domach w Wigilię zwykle jada się zupę grzybową lub barszcz czerwony, choć są też miejsca, gdzie podaje się zupy migdałową, lnianą, kwaśnicę, moczkę czy nawet owocową z suszu. Jak jest w wielokulturowym domu Mateusza Gesslera? - Ogólnie jestem miłośnikiem zup, więc zaczynam od grzybowej i popijam barszczem cały czas - mówi z uśmiechem.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat