Makiełki
Zaczynamy od makiełek, znanych w różnych regionach Polski również jako makiołki lub makówki. To danie na słodko, robione na bazie maku i czerstwego pieczywa lub makaronu, z dużą ilością bakalii. Ewa proponuje wersję na chałce.
Zupa borówkowa
Makiełki mogą być samodzielnym daniem, ale równie dobrze smakują jako dodatek do zupy borówkowej, więc właśnie ta potrawa jest następną w programie.
Karp pieczony
A ponieważ Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie wigilii bez karpia, to jako kolejna na ekranie pojawia się właśnie ta ryba. Do tej pory robiła ją na co najmniej kilka różnych sposobów - smażyła, piekła, zalewała galaretą, więc tym razem postanowiła, że karp będzie najpierw smażony, potem pieczony z dodatkiem miodu, musztardy, oliwy i płatków migdałowych.
Makowiec na białkach
Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości, dlatego odcinek wieńczy makowiec na białkach, udekorowany polewą czekoladową.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 530. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:55 w Polsacie.