2024-12-19

„Ewa gotuje”: Nowe przepisy na Święta Bożego Narodzenia

Makiełki, zupa borówkowa, karp pieczony, makowiec na białkach, ale w nowej odsłonie. Tuż przed świętami Ewa Wachowicz zaprasza widzów pod Babią Górę. Tym razem pokazuje kilka potraw z myślą o wigilijnym stole, które warto poznać. W programie Ewa podpowiada też jak uwędzić karpia i pstrągi w ogrodowej wędzarni. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:55 w Polsacie.

Makiełki

Zaczynamy od makiełek, znanych w różnych regionach Polski również jako makiołki lub makówki. To danie na słodko, robione na bazie maku i czerstwego pieczywa lub makaronu, z dużą ilością bakalii. Ewa proponuje wersję na chałce.

Zupa borówkowa

Makiełki mogą być samodzielnym daniem, ale równie dobrze smakują jako dodatek do zupy borówkowej, więc właśnie ta potrawa jest następną w programie.

Karp pieczony

A ponieważ Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie wigilii bez karpia, to jako kolejna na ekranie pojawia się właśnie ta ryba. Do tej pory robiła ją na co najmniej kilka różnych sposobów - smażyła, piekła, zalewała galaretą, więc tym razem postanowiła, że karp będzie najpierw smażony, potem pieczony z dodatkiem miodu, musztardy, oliwy i płatków migdałowych.

Makowiec na białkach

Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości, dlatego odcinek wieńczy makowiec na białkach, udekorowany polewą czekoladową.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 530. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:55 w Polsacie.