2024-12-20

Nie tylko na święta. Makowiec na białkach z „Ewa gotuje”

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! W odcinku 530 autorka proponuje specjalną wersję tradycyjnego bożonarodzeniowego ciasta. Jej makowiec to okazja do wykorzystania białek pozostałych z innych przepisów. Pachnący wanilią, puszysty i bogaty w bakalie wypiek będzie ozdobą nie tylko świątecznego stołu. Przepis z „Ewa gotuje”.

Bożonarodzeniowy makowiec na białkach: Składniki

Do przygotowania dania według przepisu Ewy Wachowicz potrzebne są:
7 białek
szczypta soli
około szklanki cukru
laska wanilii
150 gramów maku (niemielonego)
150 gramów mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gramów wybranych bakalii (np. migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, żurawina i rodzynki)
250 gramów masła
masło i bułka tarta do wysmarowania blachy do pieczenia
150 gramów mlecznej czekolady
wybrane dekoracje ciasta (opcjonalnie)

Do pieczenia tego ciasta Ewa Wachowicz używa tortownicy o średnicy 25 centymetrów.

Makowiec na białkach: Przepis

Jak przygotować to danie? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 530. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:55 w Polsacie.