2024-12-23

„Ewa gotuje”: Uwaga. 3, 2, 1… Szczęśliwego Nowego Roku!

Przepisy na Sylwestra: Tartaletki z karpiem, tacos z wołowiną, sałatka z halloumi i oponki. Zbliżający się koniec roku skłonił autorkę programu, aby w ostatnim w jesiennej ramówce odcinku „Ewa gotuje” przyrządzić potrawy idealnie nadające się na „domówkę”. Takie, które można wygodnie podzielić na porcje i zjeść w biegu na parkiet. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:55 w Polsacie.

Tartaletki z wędzonym karpiem

Zanim Ewa Wachowicz poda coś konkretnego, robi przystawkę dosłownie na ząb - tartaletki z ciasta francuskiego. A że po świętach zostało trochę wędzonego karpia, to czekadełko jest właśnie z tą rybą.

Tacos z wołowiną

Na ciepło Ewa proponuje meksykańskie tacos z pikantną wołowiną. To potrawa idealna na przyjęcie w domu, bo nie trzeba do niej ani sztućców, ani talerzy. Trzeba za to... ich spróbować!

Sałatka z halloumi i ananasem

Na imprezie sprawdzi się też sałatka. A ponieważ Ewa zawsze dba o to, żeby w menu było coś bezmięsnego, to jej sałatkowa propozycja na sylwestra jest z grillowanym serem halloumi i ananasem.

Oponki sylwestrowe

Na deser smaży oponki drożdżowe. Na pewno szybko znikną z patery na każdym przyjęciu, zarówno sylwestrowym, jak i w karnawale.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 531. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:55 w Polsacie.