2024-12-27

Sylwestrowe oponki drożdżowe z programu „Ewa gotuje”

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz. W odcinku 531 autorka robi przekąski idealne na imprezowe powitanie Nowego Roku. Wśród nich, na słodko, są krągłe oponki drożdżowe przyprószone cukrem pudrem. Sprawdź listę składników potrzebnych na ten smakołyk, który można podać też w karnawale. Przepis z „Ewa gotuje”.

Oponki drożdżowe: Składniki

Do przygotowania dania według przepisu Ewy Wachowicz potrzebne są:
250 ml mleka
100 gramów masła
3 łyżki cukru 10 gramów suszonych drożdży (lub 30 gramów świeżych drożdży)
Pół kilograma mąki
4 żółtka
Szczypta soli
Starta skórka cytryny
Smalec i masło klarowane do smażenia
Cukier puder do oprószenia oponek

Sylwestrowe oponki: Przepis

Jak przygotować to danie? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 531. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:55 w Polsacie.