Ciasto marchewkowe Ewy Wachowicz: składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
1 szklanka oleju z pestek winogron
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki soli
1,5 szklanki grubo startej marchewki
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Polewa:
100 g kremowego słonego serka śmietankowego
2 łyżki masła
4 łyżki miodu
Przepis z programu „Ewa gotuje”
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem przez około 3 minuty. Miksować dalej powoli dolewając olej do uzyskania jednolitej masy.
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać suche składniki, aż ciasto zgęstnieje. Na koniec dodać cynamon, przyprawę do piernika i wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz posiekane orzechy.
Ciasto wlać do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec sprawdzić patyczkiem, czy już się do niego nie lepi. Potem wypiek schłodzić.
Jak przygotować polewę? Utrzeć masło mikserem lub pałką aż będzie białe. Stopniowo dodać serek śmietankowy. Posłodzić miodem lub cukrem pudrem. Masą posmarować wierzch zimnego ciasta i wstawić do lodówki. Można dodatkowo dekorować według własnego uznania.
Zobacz szczegóły przygotowania i porady Ewy Wachowicz w 165. odcinku programu „Ewa gotuje”.
Nowe odcinki programu „Ewa gotuje” wiosną w Polsacie.