Prosty sernik jogurtowy na zimno
Składniki:
750 g jogurtu greckiego
130 g cukru pudru
1 laska wanilii
2 kopiaste łyżki żelatyny
200 g śmietany kremówki 30 procent
300 g borówek amerykańskich
Krem:
120 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Borówki amerykańskie i mięta do dekoracji.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać miąższ z laski wanilii. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do jogurtu z cukrem dolać lekko wystudzoną żelatynę. Dobrze wymieszać, żeby nie powstały grudki. Dodać ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Wsypać borówki i jeszcze raz wymieszać. Przelać do formy - najlepiej z ceramicznym spodem i silikonową obręczą (tradycyjną formę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza obręcz). Wstawić do lodówki, żeby sernik stężał. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, aby stworzyć krem. Posmarować wierzch schłodzonego sernika. Udekorować borówkami i świeżą miętą.
Zobacz szczegóły przygotowania i porady Ewy Wachowicz w odcinku 225 programu „Ewa gotuje”.
Sernik zebra jak u babci
Składniki:
125 g herbatników
50 g masła
1 kg sera na sernik
5 jajek
pół szklanki oleju z pestek winogron
pół szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki kakao
Herbatniki pokruszyć drobno, dodać roztopione masło. Wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i docisnąć do dna. Odstawić do lodówki.
Ser przełożyć do miski. Wbić jajka, wlać olej i mleko. Wsypać mąkę i cukier. Uperfumować sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Zmiksować. Masę podzielić na dwie równe części. Jedną odstawić, do drugiej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Na środek tortownicy nałożyć 2 łyżki masy jasnej, następnie 2 łyżki masy ciemnej (jedna na drugą). I tak na przemian, aż do wyczerpania składników.
Wstawić do piekarnika. Pod foremką umieścić naczynie z wrzątkiem. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez kolejne 75 minut.
Zobacz szczegóły przygotowania i porady Ewy Wachowicz w odcinku 381 programu „Ewa gotuje”.
Sernik straciatella z galaretką bez pieczenia
Składniki:
750 g serka homogenizowanego naturalnego
180 g erytrytolu
1 tabliczka gorzkiej czekolady (4 kostki idą do spodu)
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka śmietanki 36 procent
6 łyżeczek żelatyny
Spód:
160 g herbatników kakaowych
100 g masła
4 kostki czekolady gorzkiej
Wierzch:
borówki amerykańskie
galaretka z owoców leśnych
truskawki
mięta
Herbatniki wrzucić do miski i pokruszyć tłuczkiem. Dodać posiekaną czekoladę. Wlać roztopione masło. Wymieszać i przełożyć do okrągłej foremki z odpinanym brzegiem. Dobrze ubić. Wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody. Odstawić.
Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzątku i wystudzić.
Czekoladę pokroić na kawałki. Serki przełożyć do miski. Posłodzić erytrytolem. Wsypać czekoladę. Wlać sok z cytryny. Zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do serka. Zmiksować. Wlać żelatynę. Wymieszać i przełożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać i wstawić do lodówki.
Na schłodzonym serniku rozsypać borówki. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała. Na paterze udekorować borówkami, truskawkami i miętą.
Zobacz szczegóły przygotowania i porady Ewy Wachowicz w odcinku 518 programu „Ewa gotuje”.
Sernik amerykański - klasyczny cheesecake
Składniki:
10 jajek
1 kg serka Philadelphia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 paczki herbatników
masło do wysmarowania formy
szczypta soli
cukier puder do dekoracji
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Powstały kogel-mogel, połączyć z serkiem ogrzanym do temperatury pokojowej. W bardzo dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Pianę delikatnie połączyć z masą serową.
Formę do pieczenia wysmarować masłem (duża blacha, najlepiej o wymiarach 26 x 38 cm) i wyłożyć herbatnikami. Ostrożnie nałożyć masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez godzinę w kąpieli wodnej: na blachę piekarnikową nalać wodę i na niej postawić foremkę.
Po upieczeniu dekorować cukrem pudrem.
Zobacz szczegóły przygotowania i porady Ewy Wachowicz w odcinku 141 programu „Ewa gotuje”.
Sernik bezglutenowy słodzony ksylitolem
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
garść migdałów
2 łyżki kakao
100 g ksylitolu
100 g masła
Masa serowa:
1 kg sera białego
10 jajek
150 g masła
400 g ksylitolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka z pomarańczy
Płatki grubo zmiksować z migdałami. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy 28 cm. Masę ubić łyżką i wstawić do lodówki na pół godziny.
Składniki masy serowej podzielić na dwie części. Zmiksować partiami w robocie na gładką masę. Wyłożyć na owsiany spód.
Piec przez godzinę w temperaturze 190 stopni. Później piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku na pół godziny do powolnego wystudzenia. Udekorować owocami sezonowymi.
Zobacz szczegóły przygotowania i porady Ewy Wachowicz w odcinku 391 programu „Ewa gotuje”.
Puszysty sernik a’la wiedeński z budyniem
Składniki:
1 kg sera białego
8 jajek
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 laska wanilii
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mleka
szczypta soli
1 szklanka cukru
150 g herbatników
Do dekoracji:
cukier puder
sos z mrożonych wiśni
melisa
Spód okrągłej formy wyścielić papierem do pieczenia, boki natłuścić. Na dnie ułożyć herbatniki aż do krawędzi.
Ser zmiksować z żółtkami, proszkiem do pieczenia, miąższem z laski wanilii, budyniem, olejem i mlekiem. Białka ubić z solą. Utrwalić cukrem i połączyć z masą serową, mieszając ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach. Przelać na spód z herbatników.
Wstawić na 80 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Podawać z sosem wiśniowym (świeże lub mrożone owoce zagotować i zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej). Na talerzyku udekorować melisą.
Zobacz szczegóły przygotowania i porady Ewy Wachowicz w odcinku programu „Ewa gotuje”.
Sernik z bezą i brzoskwiniami
Składniki:
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka proszku do pieczenia
200 g masła
1 jajko
Masa serowa:
500 g sera białego (zmielonego dwukrotnie)
100 g masła
pół szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 budyń śmietankowy
1 puszka brzoskwiń
Piana:
3 białka szczypta soli
3/4 szklanki cukru
cukier puder do dekoracji
Na stolnicę przesiać mąkę, a następnie dodać cukier puder, proszek do pieczenia i kawałki zimnego masła. Posiekać składniki nożem, aż powstanie sypka kruszonka. Uformować z niej kopczyk, w środku zrobić zagłębienie i wbić jajko. Delikatnie wymieszać składniki nożem, a potem szybko zagnieść, tworząc jednolite ciasto.
Uformować z niego wałek i podzielić na dwie części w proporcji 1:3. Mniejszą część owinąć w folię i wstawić do zamrażarki, a większą rozwałkować na kształt blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć spód widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż uzyska złoty kolor.
Przygotować masę serową. Miękkie masło utrzeć mikserem, aż stanie się puszyste. Dodać cukier puder i miksować, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym. Do masy dodać ser (wcześniej dwukrotnie zmielony) i proszek budyniowy, a następnie wszystko dokładnie wymieszać na gładką konsystencję.
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową i wyrównać. Na wierzchu ułożyć połówki brzoskwiń odsączonych z syropu.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, aby ją utrwalić. Rozsmarować pianę na masie serowej z brzoskwiniami, równomiernie ją rozprowadzając. Na wierzch zetrzeć zamrożoną część ciasta, tworząc dekoracyjną warstwę. Piec sernik w temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Zobacz szczegóły przygotowania i porady Ewy Wachowicz w odcinku 350 programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” od 1 marca w sobotę o godz. 12:00 w Polsacie.