Zupa rybna z kociołka
Gotowanie w pierwszym w wiosennej ramówce odcinku „Ewa gotuje” zaczyna się na świeżym powietrzu, a pierwszą potrawą jest pomidorowa i mocno paprykowa maślana zupa rybna z kociołka ustawionego nad paleniskiem. Potrawa powstaje na bazie bardzo ekstraktywnego wywaru z łbów, płetw, ogonów i kręgosłupów pstrąga oraz karpia.
Łazanki po góralsku
Na drugie danie Ewa Wachowicz proponuje jedną z naszych najbardziej tradycyjnych potraw, czyli łazanki. Ale nieco inne od tych, które znamy, bo z oscypkiem i żurawiną, więc trochę po góralsku. Forma podania również wielu zaskoczy, ponieważ makaron i kapusta będą ułożone warstwowo, jak też zapieczone, podobnie jak włoska lasagne, od której zresztą nasze poczciwe łazanki wzięły nazwę.
Ciasto czekoladowe z jabłkami
Na deser autorka programu piecze ciasto czekoladowe z jabłkami, które idealnie rozgrzewa i dodaje energii w oczekiwaniu na wiosnę.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 532. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 12:00 w Polsacie.