2025-03-06

„Ewa gotuje”: Wygodne dania na przyjęcia, ale nie tylko

Nowe sposoby podania, połączenia smaków i sposoby na wykorzystanie produktów. Ewa Wachowicz proponuje nietypowe, bo bardzo eleganckie śledzie podane w kieliszkach. Pierogi tym razem są nadziewane kapustą, ale w wersji koreańskiej. Deserem są cake pops, czyli „lizaki” z ciasta, które ograniczają marnowanie jedzenia. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Sałatka śledziowa w kieliszkach

Podobno śledzie są rybami, które jemy najchętniej, na Wielkanoc, na Boże Narodzenie, na przeróżnych imprezach, ale też i bez okazji. Dlatego kolejny odcinek „Ewa gotuje” zaczyna się właśnie od śledzika, lecz, co ciekawe, w wydaniu koktajlowym. Bowiem warstwowa sałatka zostanie podana w kieliszkach.

Kimchi według Ewy Wachowicz

Następnie Ewa robi kimchi, czyli sfermentowaną kapustę pekińską, doprawioną ostrą pastą z papryki gochugaru. Ten dodatek do potraw jest niezwykle popularny w Korei, a przeciętny mieszkaniec tego kraju zjada 22 kilogramy kimchi rocznie!

Pierogi z kimchi

Taka kapusta zazwyczaj podawana jest do dania głównego. Może być jedzona na surowo lub stanowić składnik dań serwowanych na ciepło, takich, chociażby jak smażony ryż czy gęsta zupa. W kuchni Ewy Wachowicz kimchi znajdzie ciekawe zastosowanie, ponieważ trafi do farszu, który wypełni tradycyjne polskie pierogi.

Efektowne cake pops

Deser będzie równie zaskakujący, bowiem Ewa przerobi kawałki „wczorajszego” ciasta na cake pops, czyli ciasteczkowe „lizaki”. Smakołyki będą udekorowane polewą czekoladową i liofilizowanymi owocami.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 533. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat