2025-03-13

„Ewa gotuje”: Udowadniamy, że swojskie produkty nie są nudne

Tym razem w rolach głównych proste, a czasem wręcz nielubiane składniki, w pysznej odsłonie. Ewa Wachowicz proponuje zupę krem z brukselki, która odczaruje złą sławę tego warzywa, placki ziemniaczane z przepysznym gulaszem oraz ciasto czekoladowe z nietypowym dodatkiem wiśni, bo w formie lśniącego kisielu. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Prosty i smakowity krem z brukselki

Na kolejne potrawy Ewa Wachowicz zaprasza do swojej krakowskiej kuchni, gdzie na pierwsze danie proponuje zupę z kapusty brukselskiej. Trochę nietypową, bowiem jest to krem podany z grzanką i kleksem śmietany.

Łatwy przepis na placki ziemniaczane z gulaszem

Na drugie danie smaży placki kartoflane. A że najbardziej nielubianą czynnością podczas robienia tej potrawy jest ręczne ścieranie, to autorka programu ułatwia sobie pracę i przepuszczając ziemniaki przez maszynkę do mielenia. Danie podaje z tradycyjnym gulaszem wieprzowym.

Ciasto czekoladowe z kisielem wiśniowym

Deser jest okazją do nauki prawidłowego przygotowania kąpieli wodnej do produktów na ciasto. Ewa Wachowicz robi mocno czekoladowe ciasto z masą na bazie mascarpone. Wierzch dekoruje… kisielem wiśniowym. Co za błysk!

Co się je na Antarktydzie?

Gościem specjalnym odcinka jest Klaudia Cierniak-Kożuch, partnerka wspinaczkowa Ewy Wachowicz, z którą wspólnie zdobyły Koronę Wulkanów Ziemi. Panie opowiadają o tym, jak wyglądają posiłki w czasie takiej wymagającej wyprawy.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 534. odcinku programu „Ewa gotuje”.

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat