2025-03-14

Najprostsze placki ziemniaczane z programu „Ewa gotuje”

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! W odcinku 534 autorka wraca do klasycznego dodatku obiadowego, jakim są placki ziemniaczane. Potrawa ta kojarzy się z wysiłkiem, jakiego wymaga ścieranie kartofli. Można sobie jednak ułatwić to zadanie i właśnie tak zwykle robi gospodyni programu. Poznaj przepis z „Ewa gotuje”.

Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz: Składniki

Do przygotowania dania według przepisu z programu potrzebne są:
8 ziemniaków
1 cebula
2 jajka
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia (smalec, olej lub masło klarowane)

Ewa Wachowicz przyznaje, że sen z powiek spędza jej myśl o tym, ile pracy wymaga ręczne ścieranie ziemniaków na placki. Dlatego właśnie ona sama używa maszynki do mielenia z nakładaną tarką, co znacznie przyspiesza i ułatwia zadanie. Cebulę można również zetrzeć, albo posiekać.

Placki ziemniaczane: Przepis

Jak przygotować to danie? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 534. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.