Gruzińskie charczo
Gotowanie zaczyna się od bardzo ciekawej zupy. To tradycyjna potrawa wywodząca się z Gruzji, przypominająca nieco węgierską gulaszową. Jest bardzo gęsta i pożywna, a konsystencję zawdzięcza długo gotowanej wołowinie, jak też drobno posiekanym orzechom włoskim oraz odrobinie ryżu.
Amerykański hit - mac and cheese
Na danie główne Ewa Wachowicz proponuje macaroni and cheese, potrawę, która ma wprawdzie włoski rodowód, ale najbardziej popularna jest w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Kanadzie. Makaron w kremowym sosie serowym jest bardzo prosty w przygotowaniu: wystarczą ugotowane kluski, mleko, mąka i ser cheddar.
Ciasto dubajskie
Na deser jest ciasto inspirowane czekoladą z Dubaju. Już sama czekolada jest niezwykłym smakołykiem, bowiem w środku ma nadzienie pistacjowe z dodatkiem bardzo popularnego na Bliskim Wschodzie nitkowanego ciasta kataifi. Deser wychodzi znakomicie!
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 535. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.