2025-03-20

„Ewa gotuje”: Najmodniejsze smaki świata na twoim talerzu

Tymi daniami według przepisów Ewy Wachowicz zaimponujesz gościom i w sieci. W menu zupa gulaszowa z przepięknej Gruzji, amerykańskie danie na dobry humor, czyli macaroni and cheese i hit social mediów - czekolada dubajska tym razem w formie ciasta. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Gruzińskie charczo

Gotowanie zaczyna się od bardzo ciekawej zupy. To tradycyjna potrawa wywodząca się z Gruzji, przypominająca nieco węgierską gulaszową. Jest bardzo gęsta i pożywna, a konsystencję zawdzięcza długo gotowanej wołowinie, jak też drobno posiekanym orzechom włoskim oraz odrobinie ryżu.

Amerykański hit - mac and cheese

Na danie główne Ewa Wachowicz proponuje macaroni and cheese, potrawę, która ma wprawdzie włoski rodowód, ale najbardziej popularna jest w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Kanadzie. Makaron w kremowym sosie serowym jest bardzo prosty w przygotowaniu: wystarczą ugotowane kluski, mleko, mąka i ser cheddar.

Ciasto dubajskie

Na deser jest ciasto inspirowane czekoladą z Dubaju. Już sama czekolada jest niezwykłym smakołykiem, bowiem w środku ma nadzienie pistacjowe z dodatkiem bardzo popularnego na Bliskim Wschodzie nitkowanego ciasta kataifi. Deser wychodzi znakomicie!

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 535. odcinku programu „Ewa gotuje”.

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat