2025-03-21

Dubajskie ciasto z programu „Ewa gotuje”. Światowy hit

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! W odcinku 535 autorka zainspirowana podróżami przygotowuje wyjątkowy deser z ciasta kataifi, czyli ciasto Dubaj. Podstawą smaku jest czekolada z pistacjami, która stała się ostatnio bardzo popularna w Polsce za sprawą trendów w mediach społecznościowych. Tym przysmakiem można zaimponować. Poznaj przepis z „Ewa gotuje”.

Ciasto dubajskie Ewy Wachowicz: Składniki

Do przygotowania dania według przepisu Ewy Wachowicz potrzebne są:

500 g ciasta kataifi
2 blaty biszkoptu kakaowego (wg osobnego przepisu)
400 g rozpuszczonego masła
2 łyżki miodu
4 czubate łyżki pasty pistacjowej
1 łyżka pasty tahini
2 łyżki wody różanej
0,5 kg mielonego twarogu
2 tabliczki białej czekolady
szklanka mocnej herbaty z cytryną jako poncz
2 łyżki cukru trzcinowego
100 ml śmietanki 30 proc.
Garść orzeszków pistacjowych

Do upieczenia ciasta Ewa Wachowicz używa tortownicy o średnicy 28 cm i samego rantu tortownicy 24 cm, aby łącząc je zrobić formę na ciasto kataifi.

Ciasto Dubaj: Przepis

Jak przygotować to danie? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 535. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat