2025-03-23

Francuski sos z żółtek, oleju i musztardy. Jak się nazywa?

Najciekawsze pytanie kolejnego odcinka programu „Awantura o kasę” w Polsacie. Teleturniej prowadzony przez Krzysztofa Ibisza wymaga od uczestników nie tylko wiedzy z rozmaitych dziedzin, lecz także refleksu i strategii. Tym razem warto było również znać nazwę francuskiego zimnego sosu. Jak brzmiało pytanie i kto na nie odpowiedział?

Jaką nazwę nosi zimny francuski sos z żółtek, oleju, cukru, soli, musztardy i octu?

Jedna z drużyn otrzymała pytanie z kategorii Kulinaria.

Pytanie brzmiało: Jaką nazwę nosi zimny sos, wywodzący się z kuchni francuskiej, który powstaje ze zmiksowania surowych żółtek jaj z olejem, z dodatkiem cukru, soli, musztardy i octu?

Chodzi o majonez i tak też brzmi prawidłowa odpowiedź.

Awantura o kasę w sobotę i niedzielę o godz. 17:30 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat