Szarlotka z bezą na rubinoli: Miękkość jabłek, chmurka słodyczy i ty w roli czarodziejki
Delikatne ciasto, cienkie plasterki jabłek rubinola, cynamon, pomarańczowa skórka i chmurka z ubitych białek, brzmi jak coś, co pamięta się długo po ostatnim kęsie. To ciasto, które kusi już samym zapachem. Idealne na rodzinny obiad, na randkę w domowym stylu albo… po prostu dla siebie.
Składniki:
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
200 g zimnego masła
4 żółtka
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z jednej pomarańczy
Piana:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do dekoracji
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodaj cukier i cukier waniliowy. Dorzuć kawałki zimnego masła i posiekaj składniki nożem, aż powstanie sypka kruszonka. Uformuj kopczyk, w środku zrób dołek i dodaj żółtka (białka odłóż na później). Wymieszaj całość nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto rękami. Uformuj wałek i podziel go, jedną trzecią zamroź, resztę rozwałkuj i wyłóż do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Nakłuj spód widelcem i podpiecz przez 15 minut w 180 stopni.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki i przełóż do garnka. Dodaj cynamon, wymieszaj i duś na małym ogniu przez 10 minut.
Białka ubij ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier puder, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą, wyłóż jabłka i rozprowadź pianę z białek. Wierzch posyp startym, zamrożonym ciastem. Piecz przez 50 minut w 180 stopni. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Zobacz przepis w odcinku 315 programu „Ewa gotuje”.
Szarlotka z kruszonką Ewy Wachowicz: Zrób ją raz, a nie przestaniesz
Są takie przepisy, które wchodzą do rodzinnego repertuaru i zostają na lata. Ta szarlotka jest jednym z nich. Z zewnątrz chrupiąca, w środku - miękka i rozgrzewająca. Taka, którą pachniał dom, gdy wracało się ze szkoły, a mama czekała z kubkiem mleka. Dziś to ty możesz stworzyć ten zapach i sprawić, że ktoś powie: „nigdzie się nie spieszę”.
Składniki:
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
300 g masła
2 jajka
2 łyżki pasty waniliowej
szczypta soli
Nadzienie:
2,5 kg jabłek sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cynamonu
bułka tarta do podsypania
cukier puder do dekoracji
Mąkę przesiej na stolnicę, na końcu dodając proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj zimne masło i posiekaj wszystko nożem, aż powstanie sypka kruszonka. Uformuj kopczyk, zrób dołek, wbij jajka, dodaj szczyptę soli i pastę waniliową. Wymieszaj nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części: mniejszą schowaj do zamrażarki, większą wstaw do lodówki.
Obrane jabłka pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny, dodaj cynamon i podsmaż na patelni lub w garnku, aż lekko zmiękną. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 28 cm). Nakłuj spód widelcem i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Podprażone jabłka dobrze odciśnij z nadmiaru soku. Podpieczony spód posyp bułką tartą, rozłóż jabłkowe nadzienie i wyrównaj. Na wierzch zetrzyj zamrożoną część ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 45 minut. Po wystudzeniu oprósz szarlotkę cukrem pudrem.
Zobacz przepis w odcinku 508 programu „Ewa gotuje”.
Szarlotka z budyniem: Kremowa pokusa na ciepło i na zimno według przepisy Ewy Wachowicz
Ta wersja jest jak ciepły koc w chłodny poranek - otula i koi. Ale też ma w sobie coś zmysłowego. To ten moment, kiedy miękkość jabłek spotyka się z waniliowym budyniem, a całość przykrywa starta warstwa kruchego ciasta. Pojawia się myśl, że to nie może być legalne, a jednak, I jeszcze pyszne!
Składniki:
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
1 szklanka cukru
2 jajka
szczypta soli
2 budynie śmietankowe
750 ml mleka
4 łyżki cukru
1 kg jabłek
cukier puder do dekoracji
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i posiekaj z zimnym masłem, aż powstanie maślana kruszonka. Dodaj cukier, uformuj kopczyk, zrób dołek, wbij jajka i dopraw szczyptą soli. Wymieszaj nożem, a potem szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części - jedną włóż do zamrażarki, drugą rozwałkuj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki, by ciasto nabrało odpowiedniej struktury.
Z 750 ml mleka odlej pół szklanki, a resztę zagotuj z cukrem. W odlanym, zimnym mleku rozpuść proszek budyniowy i wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, odstaw do wystudzenia.
Jabłka pokrój w kostkę i rozłóż na spodzie z ciasta, a następnie przykryj budyniową masą. Na wierzch zetrzyj zamrożoną część ciasta. Piecz przez 45-60 minut w 180 stopni, aż wierzch się zarumieni. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem i podaj, najlepiej komuś, komu chcesz dać trochę domowego ciepła.
Zobacz przepis w odcinku 286 programu „Ewa gotuje”.
Nowe odcinki programu „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.