Nowatorski krupnik gryczany
W tym odcinku Ewa Wachowicz zaczyna od krupniku, jednej z najbardziej znanych rodzimych zup. Zazwyczaj gotujemy go z kaszą jęczmienną i zabielamy kwaśną śmietaną, tymczasem znakomicie udaje się zasypany bezglutenową kaszą gryczaną oraz zakwaszony sokiem z cytryny. I tę wersję mamy w programie.
Danie na odchudzanie. Schab w kapuście
Na drugie danie prowadząca robi schabowe, ale nie w panierce! Będą pieczone i podane w kapuście. Warto podkreślić, że takie kotlety są zgodne z dietą keto.
Maślane ciasto jabłkowe
Na deser błyskawiczny wypiek, co ciekawe na maśle solonym. Receptura jest francuska, a wykonanie nieco inne niż w przypadku naszych ciast ucieranych, bowiem wedle przepisu najpierw miksuje się żółtka z cukrem. Później do kogla-mogla dodawane jest płynne masło, następnie piana z białek, a na samym końcu pokrojone w kostkę jabłka. Warto wypróbować.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 536. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.