2025-03-27

„Ewa gotuje”: Potrawy tradycyjnej kuchni polskiej

Niektóre przepisy się nie starzeją. Szczególnie, kiedy doda się szczyptę nowoczesności. Udowadnia to Ewa Wachowicz, tym razem przygotowując krupnik, ale na kaszy bezglutenowej, schabowe, które wpisują się w dietę keto i szarlotkę, którą mogą poczęstować się ci, liczący kalorie. Zobacz, a sam zechcesz wypróbować te przepisy! „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Nowatorski krupnik gryczany

W tym odcinku Ewa Wachowicz zaczyna od krupniku, jednej z najbardziej znanych rodzimych zup. Zazwyczaj gotujemy go z kaszą jęczmienną i zabielamy kwaśną śmietaną, tymczasem znakomicie udaje się zasypany bezglutenową kaszą gryczaną oraz zakwaszony sokiem z cytryny. I tę wersję mamy w programie.

Danie na odchudzanie. Schab w kapuście

Na drugie danie prowadząca robi schabowe, ale nie w panierce! Będą pieczone i podane w kapuście. Warto podkreślić, że takie kotlety są zgodne z dietą keto.

Maślane ciasto jabłkowe

Na deser błyskawiczny wypiek, co ciekawe na maśle solonym. Receptura jest francuska, a wykonanie nieco inne niż w przypadku naszych ciast ucieranych, bowiem wedle przepisu najpierw miksuje się żółtka z cukrem. Później do kogla-mogla dodawane jest płynne masło, następnie piana z białek, a na samym końcu pokrojone w kostkę jabłka. Warto wypróbować.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 536. odcinku programu „Ewa gotuje”.

 

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.