2025-03-28

„Ewa gotuje”: Maślane ciasto z jabłkami lepsze niż szarlotka

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! W odcinku 536 autorka sięga po klasykę kuchni polskiej, w tym ciasto z jabłkami. Jednak to ciasto maślane jest inspirowane kuchnią francuską, co można poznać po… kolejności dodawania składników. W dodatku zawiera solone masło. Zaskakujące, proste w przygotowaniu, a jak efektowne. Poznaj przepis z „Ewa gotuje”.

Ciasto maślane z jabłkami Ewy Wachowicz: Składniki

Do przygotowania dania według przepisu Ewy Wachowicz potrzebne są:
150 g solonego masła
1 łyżka solonego masła do smażenia
2 duże jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka brązowego cukru
3 jajka
150 g cukru
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Do upieczenia ciasta Ewa Wachowicz używa keksówki (30 cm x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

Jabłecznik maślany: Przepis

Jak przygotować to ciasto? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 536. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.