2025-04-03

„Ewa gotuje”: Prosto, lekko i pysznie. Na stole świetne dania

Krem z cebuli, klops z indyka i słodka brzoskwiniowa chmurka. Zestaw z 537. odcinka programu stanowią łatwe w przygotowaniu potrawy, które jednak zaskakują dzięki autorskim przepisom Ewy Wachowicz. Warto je wypróbować, żeby przekonać się, że z poczciwych, codziennych produktów, takich jak kasza manna czy cebula, można wyczarować ciekawe potrawy. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Doskonały krem z cebuli

Kolejny odcinek zaczyna potrawa znad Sekwany. Ewa Wachowicz gotuje zupę cebulową. Przepis odbiega jednak od klasycznego francuskiego pierwowzoru, ponieważ danie jest miksowane na gęsty krem a podane z pokrojonymi w kostkę grzankami oraz tartym serem żółtym, lecz bez zapiekania.

Prosty klops z indyka

Na drugie jest pieczeń z mielonego mięsa indyka i kaszy manny. Taki klops świetnie smakuje na ciepło, a po wystudzeniu jest znakomitą wędliną. Warto wypróbować ten przepis.

Rozpływająca się brzoskwiniowa chmurka

Deser jest orzeźwiający i lekki. Na kruchym spodzie znajduje się galaretka z brzoskwiniami oraz bita śmietana. Całość ozdabiają prażone płatki migdałów.

 

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 537. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.