2025-04-24

„Ewa gotuje”: Zero waste. Zamień resztki w pyszne dania

Kiedy po świętach zostaje sporo jedzenia, nie wolno go marnować. Ewa Wachowicz pokazuje co zrobić, żeby wykorzystać resztki. To modna kuchnia zero waste. W menu jest sycące śniadanie, wegetariańskie kotleciki i zaskakująca szarlotka. A wszystkie te dania na bazie niewykorzystanych produktów lub potraw. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Jajka na cukinii

Na śniadanie warto zjeść coś pożywnego a przy okazji… wyczyścić lodówkę z jajek, dlatego też pierwszą potrawą są jaja sadzone na… makaronie z cukinii!!

Kotlety ryżowe z kalafiorem i cheddarem

Na danie główne autorka programu proponuje pikantne wege kotlety, z kalafiora, ryżu i sera cheddar. Na stół trafiają w towarzystwie sałaty i sosu jogurtowego.

Szarlotka mandarynkowa

Na słodko Ewa Wachowicz robi zaskakującą szarlotkę. Po pierwsze mandarynkową, a po drugie do góry nogami… a raczej do góry spodem. Bazą będzie rolada biszkoptowa, pokrojona w plastry, zalana kremem, przyrządzonym na soku z cytrusów.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 540. odcinku programu „Ewa gotuje”.

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.